Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A frigiditás

2013.05.09

A szexuális jellegű problémák mögött mindig félelem húzódik, valamint arra való képtelenségünk, hogy valóban elengedjük magunkat. A frigiditásnak sokféle oka lehet, melyek számos ponton egybeesést mutatnak az impotenciát kiváltó tényezőkkel. Egyéb sajátos okok lehetnek még:

– A szexuális öröm átéléséhez elengedhetetlenül szükséges, hogy megszabaduljunk saját elképzeléseinktől, gondolati tevékenységünktől és mindenféle kontrolltól. Különösen az önkontroll, a nyomatékosan belénk nevelt „önuralom” gátolja a szexuális vágy beteljesülésének megélését. A hétköznapi életben egyébként öntudatlanul elfojtott viselkedésminták törnek a felszínre, mikor egyrészt érzéki izgalomba kerülünk, másrészt viszont elveszítjük az önkontroll érzését. A „lelki meztelenségtől”, a kiszolgáltatottságtól, sőt a (vélt) fájdalmaktól való félelem számos nőt visszatart attól, hogy valóban elengedje magát.

– A feltevés, hogy „egy derék kislány” mit csinál és mit nem, mélyen él a nők többségében, és megszabja viselkedésüket. Az a gondolat, hogy az ember szajha, ha tulajdon érzéki vágyát elismeri, minden szexuális együttlétet görcsössé és gyötrelmessé tesz. Sajnos ez a nézet még mindig széles körű elterjedtségnek örvend.

– A nőnek az „alávetett” szereptől való vonakodása, ellenkezése, hogy a férfi „kényének-kedvének” kiszolgáltassa magát, szintén zavaróan hat a szexualitás kölcsönös kiélésére. Ahhoz, hogy a partnerek szexuális együttléte harmonikus és mindkét fél számára kielégülést nyújtó lehessen, a nőnek előbb meg kell tanulnia helyesen értelmezni női szerepét, és maradéktalanul azonosulnia kell vele.

Frigiditás: túlzott önkontroll és önuralom, öntudatlanul elfojtott viselkedésminta,az”alárendelt szerep” elutasítása, felháborítónak tartása

Az emberi lélek nőies és férfias aspektusai mindannyiunkban megtalálhatók. Mielőtt az ember mindkettőt tökéletesen kifejleszthetné, először is el kell jutnia azon aspektus elfogadásához, mely tulajdon nemének megfelel. Ha ezt a valóságban maradéktalanul képes megélni, további fejlődése előtt is megnyílik az út.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.